Når man sådan får en lille ny baby, gør man sig millioner af overvejelser – eller, “man” gør måske ikke, men mange gør. Jeg kan se spørgsmål i min terminsgruppe på facebook om alt mellem himmel og jord, lige fra dyne-størrelse og -antal, til behov for babynest og videre over til hvordan vælger man den bedste sut til baby? Og valg af sut er en hel videnskab i sig selv!

Når man kigger på sutter, kan man nemlig vælge dem i alle mulige prisklasser, former, størrelser og farver. Og det er da forvirrende, når man står der, og måske ikke en gang har babyen endnu. Måske har man en baby, men den kan jo ikke fortælle hvad den helst vil have at sutte på – udover, grangiveligt, sin mors bryst. Men det er en anden snak. Nu skal vi snakke om sutter!

Der fås forskellige former for sutter

Når man skal vælge sut, skal man først vælge hvilken form man vil gå efter:

  • anatomiske sutter
  • symmetriske sutter
  • runde sutter

Dernæst skal du tage stilling til hvilket materiale den skal være lavet i:

  • latex sutter
  • silikone sutter

Du kan læse lidt mere om de forskellige ting her hos SundeSutter.

Man skal også tage stilling til skjoldet, plastikken omkring munden. Den skal røre huden så lidt som muligt, så der kommer mest muligt luft ind – især, hvis der er indelukket, lagt sammen med et fugtigt miljø, kan skabe grobund for eksem og svamp.

De forskellige sutter kan noget forskelligt. Både de anatomiske sutter og de symmetriske sutter er designet til at lægge mindst muligt pres på gane/tunge og siden på tænderne.
Dette gør også at den runde sut tit tænkes på som værende gammeldags og umoderne.
Men som Annette også skriver i det ovenstående link:

Grunden hertil er, at mange børn foretrækker de billige runde sutter, der i deres form minder lidt mere om en moders bryst. Suttens funktion er jo at give dit barn tryghed og trøst, og måske er dette forklaringen på, hvorfor nogle børn foretrækker den runde sut.

Jeg tænker at det vigtigste er, at barnet vil bruge sutten – hvis og såfremt at man har tænkt at ens barn skal bruge sut – så må man sørge for at barnet ikke bruger sutten i sådan en grad, at det bliver et problem senere. Fx er det en god ide allerede tidligt at vænne barnet til, at sutten bruges til trøst og søvn, og ikke ellers.

Da Villy meldte sin ankomst, havde jeg også tænkt over sutter inden.

Natursutten

Vi havde fået en natursut af mine veninder, og i mit hoved var det ideelt. Det passede totalt meget ind på Nørrebro, med natursut, hjemmestrik og vikler. Men jeg blev klogere: Den lugtede mærkeligt og gummiagtigt og Villy gad den i hvert fald ikke. Eller, han gad den godt, men delen udenfor munden var alt for stor, så den faldt hele tiden ud.

Vi prøvede den sågar i flere størrelser, fordi min sundhedsplejerske sagde at den måske var for lille. Men lige meget hjalp det, og vi gav op på natursutten og kastede os over den næste sut i rækken. Vi prøvede den dog kun i den anatomiske udgave, med flad bund – den fås også i rund, kan jeg se.

Vidste I at sutter produceres i forskellige aldersgrupper? Det vidste jeg ikke, før jeg skulle købe en. Min sundhedsplejerske sagde at det var et trick fra sutteindustriens side, for at få folk til at købe flere sutter. I virkeligheden mente hun, at de almindelige gammeldags, runde, sutter var de bedste – det var dem der blev brugt for tyve år siden, og det var der en grund til.

MAM sutten

Så prøvede vi MAM sutten, som min venindes dreng var helt vild med. Jeg syntes den var lidt upraktisk, fordi der ikke er den der ring man kan sætte suttesnoren fast i, men kom omkring det: Man kan simpelthen få en lille ring, der kan sidde fast over knoppen. Smart!
Jeg havde nemlig lavet flere forskellige fine suttesnore (det kunne man lave mens man ammede), og så måtte en eventuel ring så monteres på en måde.
Og så fås den jo med mege mange forskellige motiver, nuttede dyr – ræve, fugle og andet. Win win, tænkte jeg.

Man kunne også få den med nærmest åbent skjold, hvilket jeg tænkte var smart. Så var der mere luft til huden omkring munden, hvilket man jo også hører er vigtigt.

Men nej, Villy syntes ikke den var fed. Overhovedet ikke. Den faldt i hvert fald ud hele tiden.

Barnets favorit sutten

Med Fakta-babypakken havde vi også fået en sut, med en lyserød elefant på. Den prøvede vi også, og den virkede noooogenlunde. Primært når han faldt i søvn i autostolen, så kunne den godt blive siddende. På alle andre tidspunkter, kunne den ikke.

Så den var heller ikke en vinder.

Avent sutten

Så havde vi fået en Avent sut, et eller andet sted fra. Den var vist det man kalder symmetrisk, og så havde den – mega smart – et lille hylster man kunne klikke på. Så blev sutten aldrig ulækker nede i en lomme. Den var også nærmest lidt pæn, i klar plast med noget grønt.

Men ak, Villy var ikke fan.

Den runde sut – BIBS

Så prøvede vi langt om længe, tror Villy var et par måneder eller så, en rund sut. Jeg kan ikke huske hvorfor, men den fungerede. Flere i min mødregruppe brugte dem også, og det gjorde vi så også, pludselig. Til at starte med købte jeg dem i hvide på apoteket, så matchede de alt tøjet (skide smart!), men siden opdagede jeg siden SundeSutter.dk som har den udgave der hedder BIBS, og dem er vi altså vældig glade for.

Alle sutter er siden købt derigennem, i forskellige farver, helt fra starten af i størrelse 2, og nu hvor Villy er så stor, får han bare den største – det kommer sig nok ikke så nøje for ham, som er vant til sutten. Som Annette fra Sundesutter.dk siger:

Størrelse 2 måler de 3 cm, som fagfolk anbefaler babyer. Deres sutterefleks sidder nemlig ca 3 cm inde og det er denne der skal stimuleres.

Det her er ikke reklame, det er bare glæde over at have fundet et sted med god service!

Jeg har flere gange skrevet med ejeren af siden, og hun har altid været sød og servicemindet. Hurtig levering, hurtigt svar, og gode sutter.

De laves også med navn på, hvilket er mega smart når ynglet starter i vuggestue.

Hos baby-instituttet, som er et sted drevet af jordemødre, skriver de følgende om den runde sut:

Den runde sut er ammeneutral og måske endda amme-venlig.

De begrunder det med, at barnets tunge skal svøbe sig om sutten, på samme måde som den skal om brystvorten, og så danne undertryk. Deres udtalelse er ikke baseret på undersøgelser, men på erfaring – mødet med mange, mange, mange babyer og sutter.
Den flade sut derimod, den anatomiske, skal holdes fast ved at trykke tungen fladt mod sut og gane, og det kan i højere grad skabe sutteforvirring.

Hvornår skal den der sut så introduceres?

Ja, det næste spørgsmål er så, hvordan skal den der sut så introduceres?

Svarene er mange. Forskelligt fagpersonale anbefaler at man venter til barnet er helt tryg i amningen, for ikke at forvirre. For ikke at skade sutteteknikken.

Jeg kan faktisk ikke huske hvornår Villy fik sut første gang, men jeg kan se vi har et billede af ham, da han er fire dage gammel, med sut. Det gjorde ikke nogen forskel for sutteteknikken, er jeg ret sikker på.

Hos Baby-instituttet skriver de, at nogle undersøgelser peger mod at sut kan forstyrre amning, og nogle undersøgelser siger at brug af sut tidligt ikke medfører nedsat ammelængde eller -frekvens. En undersøgelse viste endda, at en forsigtig tidlig introducering af sut, øegede antallet af babyer der blev fuldammet, fordi det nedbragte behovet/forbruget af erstatning indtil mælken løb til.

Jeg ved ikke hvad man skal tro, jeg kan bare se, at hos os, skete der ikke noget. Det er mit indtryk, lige som alt andet med babyer nærmest, at

alt med måde

Eller i hvert fald det meste. Så skal det nok gå alt sammen.

 

 

 

One thought on “Hvordan vælger man den bedste sut til baby”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.