ZorollasVerden er det navn jeg trykker plakater under. Plakater, og andre ting. Du kan se mere her, billeder af ting jeg har lavet og priseksempler på forskellige ting.

Historien bag ZorollasVerden er egentlig en både lang og kort historie. Det er i hvert fald en historie med mange detaljer, så her får du muligheden for enten at vælge den korte eller lange, detaljerede udgave:

Den korte historie:
Jeg har arvet alle mine træbogstaver fra min morfar, som døde december 2013. Min morfar var typograf-uddannet, og arbejdede en stor del af sit liv på Nørrebro i København, hvor jeg nu også selv er bosat.

Alle mine bogstaver er lavet af træ, og har nogle forskellige størrelser. Derfor giver billederne en meget god indikation af, hvor mange bogstaver der er plads til på et stykke papir. Jeg kan desværre ikke trylle bogstaverne hverken større eller mindre, men jeg kan nogle gange fifle lidt med opstillingen, da alt er lavet i hånden. Jeg har fem forskellige typer/størrelser bogstaver.

12545744_10153204226506262_1509444409_o

Den lange historie:
Jeg har arvet mine bogstaver af min morfar, som desværre døde december 2013, knap 86 år gammel.

Den gang han blev typografuddannet i 1948, der brugte han bogstaver som mine til, at lave plakater og sådan noget med. Senere blev det primært blybogstaver de brugte og de to firmaer han har haft, der lavede han selve maskinsatsene og sendte ud til trykkerier. Det var ny information for mig, jeg troede han havde stået selv og trykt ? men sådan lærer man jo hver dag.. Det var rart at snakke med ham om det, da vi i efteråret godt kunne se at han desværre ikke ville holde så længe og så ville en masse viden gå tabt. Der var allerede ting han eller min mor ikke kunne huske helt klart, så jeg styrkede historien sammen så godt jeg kunne:

Morfar blev udlært på Socialdemokraten i Slagelse i 1948. Senere flyttede han til København (og mødte min mormor), hvor han arbejdede på Socialdemokraten, det der senere blev til Aktuelt.

I en lang periode var han ansat hos andre; et firma der hed Bording, et der hed O C Olsen, og senere et i Blågårdsgade der hed Jensens Maskinsætteri ? og han flyttede med, da firmaet rykkede om på den anden side af bygningen og pludselig lå i Korsgade.

September 1979 overtog han et firma, Eriksens Maskinsats i Sølvgade nr. 32, hvor han for første gang blev herre i eget hus.

I 1988 flyttede firmaet til Ravnsborggade og i starten af 1990erne måtte han på grund af tiderne desværre dreje nøglen om, og blive ?almindelig? ansat igen.

Hver gang jeg trykker tænker jeg på hvor heldig jeg er, og hvor lækkert det er, at jeg har fået lov at bruge dem ? bogstaver der er tudsegamle, som har været brugt i mange, mange år og som nu, bliver brugt igen.
Og jeg tænker på, hvor heldig jeg er, at min morfar har formået at lære mig at elske at være kreativ, at bruge forskellige medier og at udtrykke mig denne vej.
Mange børn går i stå, når de når til ?det er grimt, jeg kan ikke finde ud af det?-fasen, men jeg blev holdt til ilden, og selvom jeg stadig kan være i tvivl, om det er godt nok det jeg laver, så bliver jeg ved. Og han var nok den hårdeste dommer, min morfar, man skulle nok få at vide hvis det ikke var godt nok ? men man skal også nok få hjælp til at gøre det bedre. Og min morfar var stolt af mig og af det jeg fik ud af bogstaverne. Desværre nåede han ikke, at få at vide at der her blev til et rigtigt lille firma.

Jeg har fire typer bogstaver (eller skrifter, som det hedder i typograf-sprog):

De skrifter jeg ligger inde med varierer i størrelse. Jeg har en hel del små (2-3 cm), i forskellige fonts, og så har jeg også nogle i størrelse ca. 10 cm og størrelse ca. 20 cm.

Type 1: Type 1 er en lidt aflang font, i forskellige størrelser: 2 cm høje og 3 cm høje. Diverse tegn har jeg i størrelse 3 cm.

image4

Type 2: Type 2 er en mere firkantet font, her har jeg også alle bogstaver, tal og tegn. Type 2 ca. 2 cm høje.

Benedicte

Type 3: Type 3 er den næststørste type bogstaver jeg har. Bogstaverne er ca. 10 cm høje som store bogstaver og omkring 7 cm som små. Her findes en del, men desværre ikke alle bogstaver og tal i både store og små bogstaver. Så med denne type kan jeg ikke skrive alt – men hvis der kan laves en kombination med type 4, så kan jeg klare det meste.

Type 4: Type 4 er de største bogstaver jeg har. Også her mangler jeg desværre en del, da det ikke er alt min morfar har gemt – eller også er noget blevet solgt gennem tiden..? Som regel kan jeg kombinere med type 3, og så løser det sig..
På 70×100-plakaten herunder er A, B, C, F, G, H, I, L, O, P, Q, T, U, X, Y, Æ, Å skrevet med type 4, resten er type 3.

IMG_4916

Type 5: Type 5 er en lidt mere buttet font, og den er hjemkøbt fra England, hvorfor at æ, ø og å ikke findes.

10532763_931328080276068_616869088846028559_n

Kom med over på facebokHvis du liker Sættekassen på facebook, bliver jeg glad!

Hvis du liker Sættekassen på facebook, bliver jeg glad! OG, som bonus, får du altid besked om nye indlæg. Win-win!