Jeg har besluttet mig for, at jeg vil lave nogle fortsætter for 2020. Ikke nytårsforsætter, men klimavenlige mål for 2020, om du vil.

klimavenlige mål for 2020

Ting vi kan gøre anderledes herhjemme, for ligesom at bidrage til den gode karma. Det er ikke det hele som har noget decideret med klima at gøre, men det hele er jo gode ting!

Indtil nu har vi dog allerede været i gang

Indtil nu har vi så småt skruet ned for de klimavenlige tiltag, og om ikke skruet ned, så gjort os bevidste om hvad der ikke var så klimavenligt.

Vi er fx ikke særlig gode til at huske at slukke lyset når vi forlader et rum. Jeg øver mig, men det glipper.

Til gengæld er vi ret gode til at huske at lukke vinduerne når vi lufter ud.

Vi tager også bilen mere ofte end man måske burde, især når man bor i en storby med ret store offentlige transportmuligheder i nærheden. Men der handler det om logistik. Hvordan hænger vores dagligdag bedst sammen? Det gør den hvis jeg tager bilen på arbejde. Sad, but true. Så det gør jeg. Det går hurtigst, og så skal børnene senest muligt afsted til institution. Så det gør vi altså.

Vi bruger også vores tørretumbler mere end vi burde, men vi har intet sted ud over lejligheden at tørre tøj – jo uden for, men der er ikke skide meget tørre-kapacitet i luften for tiden, så der ryger alt hvad tumblers kan, i tumbleren. Tit smider jeg tingene ud i gården alligevel, så duster det værste fugt af udenfor, og så tager vi bare resten inde i spisestuen. Lejligheden har ikke godt af alt den fugt tørrestativ og tøj afgiver.

Nå Carina, hvad gør I så allerede?

Jamen tak fordi du spørger! I stedet for at slå os selv i hovedet med hvad vi burde gøre, skal vi i stedet være glade for det vi gør.

For selvom vi jo som familie og husholdning er en mikroskopisk dråbe i det kæmpe store hav, så skal vi jo bidrage alligevel.

Og så må jeg hellere skynde mig at sige, at det jo ikke decideret er “klima-relateret”, men så lad os kalde det god-karma-tiltag.

  • Vi sorterer affald. Og ret meget, faktisk.
  • Vi har næsten altid mulepose med os når vi handler, og sparer dermed på plasten.
  • Vi køber altid økologisk mælk og æg.
  • Og næsten altid økologisk kød og grønt. Vi sparer lidt på kødet. Her kunne vi klart blive bedre, men det kommer vi til senere. Jeg tror 2019 har været det år med mindst kød herhjemme.

Og hvad er så de klimavenlige mål for 2020?

De klimavenlige mål for 2020 er umiddelbart følgende. Strøtanker, selvfølgelig, men sådan ser det ud:
Vi skal ind i en rutine med at kød og grønt altid er økologisk. Og med hensyn til grønt, så vinder danske ting over økologisk. Det giver ikke mening at købe øko æbler fra Spanien, hvis der er danske æbler at få. Og så som udgangspunkt købe efter årstiden.

Vi skal begrænse kødet endnu mere. Vi er blevet bedre, men vi skal blive endnu bedre. Vi ender tit med noget linse-ret-halløj, eller falafler. Der er jo andre ting man kan lave… Og når vi køber kød, så købe mere svin og fjerkræ, end oksekød.

Reducere madspild.

Jeg gad godt at få købt uldbolde til at smide i tørretumbleren, det skulle reducere tørretiden en del.

Og så vil jeg have fat i flere opbevaringsposer, i stedet for frysepose.

Jeg skal have undersøgt om bomuldsposer er vejen frem, eller om vi skal have fat i noget beewrap.

Vores vaskemaskine kalder også på en udskiftning, og der kan man jo klart gå efter noget A++ eller hvad det nu hedder.

Få udskiftet alle pærer så de er så fornuftige som mulige.

Jeg gad godt prøve lidt mere af, at få handlet i LØS marked, hvor man selv medbringer emballage.

Generelt prøve at købe lidt mere genbrug. Vi har købt en del brugte julegaver i år, men vi kan blive endnu bedre. Jeg synes bare det er svært, når man ligesom har fået en ide om noget man skal bruge. Hvis det så ikke lige er at finde brugt, så skal man vente, og se om det kommer – og hvis man så kan finde det nyt.. Ja, så er det nemt at hoppe i, synes jeg.

Hvad er de store syndere?

Jamen det er helt klart bilen. Og streeming! Det gik jo op for mig – og resten af verden? – på et tidspunkt, at det der streeming virkelig var en synder ud over det sædvanlige. Det er jo helt vildt hvad det koster af energi, og det er svært at forstå, synes jeg. Fordi det er så udefinerbart, ude i atmosfæren (eller hvor det nu fiser rundt, når det flyver fra satellit til satellit).

Og så indkøb.

Til børnene primært. Jeg gad virkelig godt være hende der købte alt tøj brugt, men det er jeg ikke. P sagde også, da vi snakkede om det her,

Vi skal købe mere genbrugstøj…

Og det må altså være primært ham. Jeg burde også, men jeg synes virkelig det er svært at finde snapsene. Hvor skal man kigge? Når jeg kigger brugt, så har jeg svært ved at finde de rigtige størrelser, og hvis jeg kigger i Kirkens korshær eller sådan noget, så synes jeg det lugter langt væk af meget gammel dame (både, fysisk lugter, og i stemingen).
Med hensyn til børnenes tøj, burde det måske være nemmere, de er jo ret ligeglade. Men det er jeg altså ikke. Og det skal jeg lige snakke med mig selv om, men sådan er det altså. Det er altså for vigtigt for mig, hvordan de ser ud i tøjet, om det er de mærker jeg fx godt kan lide i flyverdragter osv. Mærker jeg ved holder ordentligt. Det er ikke sådan at jeg går efter de “dyre mærker” i deres tøj, tværtimod. Og så er jeg sådan lidt nærig, på det plan. Jeg vil ikke giver 400 for en brugt flyverdragt, hvis jeg kan få en ny for 600… Så jeg køber ind på tilbud.

Har du klima-god-karma-mål?
Hilsen Carina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.