Den gang vi havde en lille trold herhjemme, der hed Villy, der var vi også lidt udfordret på søvnen. Ikke i en lige så høj grad som vi er nu, så vidt jeg husker. Og vi har altså stadig en lille trold, der hedder Villy – han er bare lidt større nu, og er siden blevet til en storebror. Nemlig til Kalle – og Kalle er, som som storebror, ret motorisk fremmelig.

motoriske fremmelig

Det giver nogle udfordringer på søvnfronten, i hvert fald herhjemme, at have motorisk fremmelige børn.
Der er simpelthen ikke ro i deres små hovedet.

Det her skal ikke forstås som et prale-indlæg, måske mere lidt ynk herfra. Men samtidig med at man – jeg – er ynkelig og træt, er jeg jo også vildt stolt af ham. Lille Kalle.

Hvornår skal man hvad?

Alt efter hvor man kigger, skriver siderne noget forskelligt. Men altså, der er en nogenlunge guide man kan holde lidt øje med, og jeg er ret glad for Babyinstituttet, som er jordemødre, og de har nogle milepæle her, med grobund hos WHO, som siger at små børn i gennemsnit begynder at kravle når de er 8,3 måneder (på knæ og hænder) fx.
Kalle kravler ikke på knæ og hænder endnu, men han står på alle fire og rokker, og kravler soldaterkravl fladt på maven, med rimelig god hastighed. Og det har han altså gjort små fjorten dage snart.

Hvis man kigger på hvornår babyer kan rulle fra ryg til mave, siger de fleste sider også 3-5 måneder, og her var Kalle ca. 3,5 måned. Så ikke unormalt, men tidligt.

Jeg siger ikke at Kalle er et wonderchild, men at han har travlt. Meget travlt.
Villy var hurtig, Kalle er endnu hurtigere.

Det er i hvert fald hvad vi selv er nået frem til, i samtaler med læge og sundhedsplejerske, at det her med at have så travlt i hvert fald ikke hjælper på søvnen.

Uro i hovedet

Og det giver altså noget uro i hovedet, at være så hurtig med tingene. Til gengæld kan han ikke sidde selv endnu. Han sidder noooogenlunde, hvis han sidder med ved bordet i sin stol, men kan ikke helt sætte sig selv op endnu. Og så sidder han jo ikke selv, sådan er definitionen.

Al denne uro gør, at han som oftest vågner hver 35. minut ca, nemlig fordi det er her at hans søvncyklus fortæller ham, at han skal vågne op. De hyppige opvågninger er eftersigende medvirkende til forebygge vuggedød. Hos Ammenet kan man læse at det er helt normalt med babyer over 4 måneder uden en rytme. Irriterende, men mormalt.

Det mest trælse i denne fortælling er dog, at Kalle også vågner med en-times intervaller hele natten (ind i mellem kan vi snige to timer sammenhængende søvn ind, til ham altså). Hvilket gør at jeg er mildt sagt ret meget ude og skide søvnmæssigt.

motoriske fremmelig

Og hvad så?

Som jeg skrev for lidt over en måned siden, så var vi nået til

En dag hvor jeg kastede håndklædet. Om ikke andet så i vasketøjskurven. Jeg gav op. Natten havde simpelthen været for ringe, Villy var syg og pylret og det hele var bare noget skidt.

Og P blev hjemme. I går måtte jeg igen bede om hjælp. Jeg var helt og aldeles done. Færdig. Finito.

Jeg frøs, havde kvalme, var ubeskriveligt træt og bare tanken om at overleve til Villy skulle i vugger, og få ham derover, var mig ufremkommelig.

Så P kom hjem og jeg gik i seng. Flere gange. Og så overlevede vi lidt igen.

I nat sov Kalle og jeg så selv, og Villy og P på Villys værelse – Villy hoster nemlig, og vågner og græder hver nat.
Og vi var igen vågne hver time. Så jeg ringede til lægen, for at om ikke andet at få kigget på hans ører.

Inden da puttede jeg ham i barnevognen, og endte med at gå rundt med ham i to timer og et kvarter – og han SOV!

Konklusion

Lægens konklusion: Fine ører, lidt for motorisk fremme i skoene og deraf uro og dårlig søvn. Hun anbefalede at prøve det af med lange gå-ture, for at “vise” ham at man godt kan forblive sovende, selvom søvncyklussen er slut.

Så nu må jeg tage mig sammen og prøve det. I dag har han så sovet over 4 timer sammenlagt, modsat normalt 2-2,5, så måske hjælper det. Søvn avler søvn…

Og så fik jeg gået næsten 19000 skridt. Og taget en masse fine billeder! ‘følg gerne med i min store på Instagram!

motoriske fremmelig

Har du også et søvnmonster? Og fandt du en kur?

Mange trætte hilsner Carina

Husk du altid kan følge med på Facebook og få besked om nye indlæg, og følge endnu mere med på Instagram hvor jeg jævnligt deler billeder – især nu hvor jeg er på barsel.
På Pinterest kan du finde mine kreative indslag – og så er jeg vist heller ikke på flere sociale medier….!
Skriv gerne en kommentar herunder, hvis du har noget der ligger dig på sinde, i forbindelse med mit indlæg, ris eller ros, eller svar på et spørgsmål. Eller noget helt syvende! Jeg elsker at se hvad I tænker om det jeg skriver!

3 thoughts on “Mit motorisk fremmelige lille barn”

 1. Kære Carina.
  Sender dig et kæmpe kram først.
  Det må være så hårdt angående søvnen!
  Men så flot at både Villy og Kalle er hurtige motoriske.

  Med Bertram vågnede han en del om natten, og sov så kun max 45 minutter om dagen pr lur. Jeg gik også mange og lange ture, men syntes ikke rigtig at der kom forbedringer med ham. De kom faktisk først, da han startede i Dagpleje. Jeg overlevede ved at Christian nogle morgener selv stod op og fik Lukas afsted. Det var de nætter hvor man næsten ikke havde sovet.
  Også spiste jeg en masse chokolade og drak kaffe! Også messede jeg at det bare var en fase.

  Jeg håber at søvnen snart bliver bedre hjemme ved jer.

  1. Chokolade er helt klart vejen frem!
   Vi har også snakket om at P kan aflevere Villy, men det har jeg ikke hjerte til – så skal han afsted 6.20. Så tager jeg mig sammen, selvom jeg næsten ikke kan. Nu er Kalle syg oveni, så magter man endnu mindre altså..
   Tak! Chokolade, nu kommer jeg!

   1. Ja, man prøver som regel at tage sig sammen. Må indrømme at jeg er dybt imponeret over os mødre. Tænk alligevel hvor lidt søvn vi får, men alligevel får taget os sammen og kommer op og af sted med de store.
    Jeg må indrømme at jeg efter børn har fået et helt andet syn på det at være træt. Mødre er seje!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.