Her kommer en opskrift på en hæklet cardigan, som jeg har lavet til Villy, af det lækre cotton merino fra Drops garn. Cardiganen er hæklet på nål 3 og i halvstangmasker.

Princippet ligner egentlig lidt det, man laver raglan efter, når man strikker. Man starter med at slå masker op til halsen, og hækler så ned efter. Fire steder laver man udtagninger, og efterhånden bygges cardiganen op.

NB! Jeg har lavet ændringer i opskriften 28/4-18. De er markeret med fed. Jeg håber ændringerne giver mere mening for jer!

Her kommer en “opskrift” til den i størrelse 1-1,5 år.

Det er vigtigt at du læser frem til slutningen, inden du går i gang!

Sådan gør du:

Slå 60 luftmasker op.

 1. række: Hækl 60 halvstangmasker, vend med to luftmasker.
  De 4 masker skal gå for overlappet i trøjen, der hvor knapperne skal være. De er i “overskud”. De resterende masker skal deles op.
  Spring de første fire masker over! Sæt nu maskemarkører i maske nr. 10, nr. 18, nr. 38 og nr 46. Det første stykke er det ene forstykke, det næste er ærmet, det næste ryggen, et ærme og så et forstykke.

 1. række: Hækl nu en stangmaske i alle masker, undtagen dem med maskemarkører i – her hækler du tre halvstangmasker. Vend med en luftmaske.

 

 1. -17. række: Gentag 2. række, arbejdet forøges på hver række.

Du laver knaphuller på række 3, 9, 15, 21 osv.

Knaphullerne laver du således: Når du har 4 masker tilbage på en række, laver du to luftmasker og fæstner på næstsidste maske med en kantmaske, og laver så en halvstangmaske i denne og næste maske.

 

Ærmerne

Nu skal du tage ærmerne fra. Det gør du ved at hækle halvstangmasker frem til første maskemarkør, slå 4 luftmasker op og hækl dem fast i næste maskemarkør. Hækl halvstangmasker frem til 3. maskemarkør, slå 4. luftmasker op og hækl dem fast i sidste maskemarkør, og hækl halvstangmasker resten af vejen.

Nu hækler du forstykker og bagstykket, frem og tilbage, indtil du ikke synes den skal være længere. Villys måler 27 cm målt bagpå.

Når den er lang nok klipper du garnet og hæfter ende og begynder på ærmerne.

På ærmerne samler du masker op hele vejen rundt. Og så hækler du ellers bare rundt derudaf. Ærmet bliver for bredt hvis du fortsætter med det antal masker, så jeg har taget ind løbende, indtil der var 30 masker tilbage. Ærmet skal være omkring 19 cm langt, målt under armen.

Hæft ende og sæt knapper i.

Det er en super nem måde at lave en hæklet cardigan på, for du kan variere den i størrelsen som du vil. Jeg har fundet frem til størrelsen på denne, ved at lægge luftmaskerne, helt i starten, ud over en af Villys bluser og sikre mig at den nåede rundt i halsen – der skal være et lille overlap til knapperne.

Du kan se flere opskrifter jeg har lavet her.

Brug gerne #sættekassenscardigan hvis du laver en hæklet cardigan ved hjælp af denne guide, så er du sød!

 

15 thoughts on “Hæklet cardigan – opskrift”

   1. Jamen i de næste rækker skal der jo også forøges, så hvor skal de 3 hstgm. Ligge i forhold til dem der allerede er lavet?

    Kan jeg droppe knaphullerne? Mine knapper er nemlig meget små, så det er nok med stgm.

  1. Fik du svar på det med forstykket? Jeg kan nemlig heller ikke helt få det til at gå op….selvom der jo selvfølgelig skal være et ekstra stykke til knapper, må der vel skulle være et tilsvarende stykke under til knapper, så der bliver et overlap?

   1. Såvidt jeg kan se – nu er det jo lang tid siden, så passer det fint med at overlappet ligger over forstykket, uden at mangle plads.
    Jeg har i hvert fald skrevet ned som jeg har lavet den

  2. Hov, hej Gitte – undskyld jeg missede dit spørgsmål. Men ja, i min udgave, går det ene forstykke henover det andet, lidt mindre 🙂

  1. Hej Caitlin

   Jeg kan desværre ikke huske det, men mit gæt vil være et sted mellem 2 og 3 nøgler i den størrelse 🙂
   Hilsen Carina

  1. Jeg tror du skal finde noget der er en smule tykkere, end 3/8 bomuldsgarn (som fx er det fra Søstrene Grene). 🙂

  1. Hej Anna

   Jeps, halvstangmasker hele tiden.

   Jeg må være dig svar skyldig på hvor tit jeg tog ind, men jeg skal gerne prøve at undersøge det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.