Da jeg var til jordemoder 29/3 fandt hun ud af at vores baby vendte forkert, han stod med numsen nedad og hovedet oppe under højre ribben.

Da var jeg 36+5.

Vi fik tid til vendingsforsøg på Rigshospitalet om torsdagen, da jeg så ville være 37 uger henne. Hvis det lykkedes, ville risikoen for at han vendte retur igen være lille, når man gjorde det på dette tidspunkt.


Ca. halvdelen af vendingsforsøgene lykkes, en meget lille procent sætter gang i fødslen og i endnu færre tilfælde stresses babyen så meget, at man ryger i akut kejsersnit.

Vi mødte op på afdelingen og efter en rum ventetid, blev vi vist ind på en stue, hvor en jordemoder scannede maven, for at se om han stadig lå forkert. Det gjorde han.

Hun satte gang i at måle hjertekurve, og den lå jeg med i ca 20 minutter – alt så fint ud.

Efter det fik jeg en muslelafslappende sprøjte i låret, som ‘godt kunne svide lidt’ – ja det skal jeg da love for!

Sprøjten gjorde at alle mine muskler blev afslappet, så efter et kvarters tid, rystede jeg på hænder og arme og havde det lidt sært – helt normalt.

Der ankom en fødselslæge og en studerende, som begge følte på maven og scannede, og så gik de i gang.

Undervejs holdt jordemoderen øje med hans hjertekurve.

Lægen forsøgte to gange at få ham til at lave en forlæns kolbøtte, og en gang at vende ham bagover – desværre mislykkedes alle tre forsøg, og hun gav op.

Hun konkluderede at han simpelthen stod for fast. Jeg er ret glad for at det var hende der gav op, og ikke mig – så ville jeg have tænkt ‘kunne jeg lige have klaret et forsøg til?’.

Det var absolut ikke behageligt, og det sidste forsøg hvor hun prøvede at vende ham bagover, gjorde ondt nede i bækkenet, men det var til at holde ud. Jeg havde ellers læst at det kunne alt fra nærmest overhovedet ikke kunne mærkes, til at gøre så afsindigt ondt, at man måtte give op.

Jeg er glad for at vi forsøgte, og helt afklaret med at det nu hedder kejsersnit 14/4. Jeg skal ikke forsøge at føde ham med rumpen først (en stor del af sådanne fødsler ender også i kejsersnit).

2 thoughts on “Vendingsforsøg Rigshospitalet”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.